MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ORUÇ

<< 1516 >>

DEVAM: 30- Yolculukta Ramazan Orucunu Tutmanın da, Tutmamanın da Caiz Olması

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

10372 (1)- İbn Abbas der ki: "(Ramazan ayında) yolculukta oruç tutan kişi de tutmayan kişi de kınanamaz. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta bazen orucu tutmuş, bazen de tutmamıştır.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1113) rivayet etti.

 

 

 

10373 (2)- İbn Abbas der ki: "Ramazan ayında Resulullah (s.a.v.) Mekke'ye gitmek üzere Medine'den yola çıktı. Usfan'a ulaşana kadar günlerini oruçlu geçirdi. Usfan'a varınca bir kap su istedi. Herkes ona bakana kadar su kabını elinde tuttuktan sonra içip orucunu bozdu. Bundan dolayı Ramazan ayında yolculukta dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4279), Müslim (1113) ve Nesai (4/184) rivayet ettiler.

 

 

 

10374 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10375 (4)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında yola çıktı. Yol boyunca oruç tutunca onunla birlikte müslümanlar da oruç tuttular. Kedid'e vardığında bineği üzerindeyken bir kap su istedi ve herkesin göreceği şekilde içti. Orucunu bozduğunu herkesin görmesini istedi. O orucunu bozunca diğer müslümanlar da oruçlarını bozdular."

 

[Hasen]

 

 

 

10376 (5)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının onunda Medine'de yerine halef olarak Ebu Ruhm Külsum b. Husayn b. Utbe b. Halef el-Gifari:'yi bırakıp yola çıktı. Çıkarken oruçlu çıktığı için diğer müslümanlar da oruç tuttular. Usfan ile Erne arasında bulunan ve Kedı:d denilen su kaynağına ulaşana kadar günlerini oruçlu geçirdi. Kedı:d'e varınca orucunu bozdu ve yola devam etti. Müslümanlardan onbin kişiyle Merru'z-Zahran denilen yerde konakladı."

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (6/164) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup İbn İshak dışında kalan ravileri, Sahih'in ravileridir. İbn İshak işittiğini açıkça söylemiştir."

 

 

 

10377 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında Medine'den Mekke'ye doğru yola çıktı. Usfan'a ulaşana kadar günlerini oruçlu geçirdi. Usfan'a varınca su istedi. Getirilen suyu herkesin görebileceği bir şekilde kaldırdı ve orucunu bozdu. Mekke'ye ulaşana kadar da oruç tutmadı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yolculuğun bir kısmında oruç tuttu, bir kısmında da tutmamış oldu. Bunun için yolculukta dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1948), Ebu Davud (2/290) ve İbn Hibban (3566) rivayet ettiler.

 

 

 

10378 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayının onunda Mekke'ye doğru yola çıktı. Merru'z-Zahran'da konaklayıncaya kadar günlerini oruçlu geçirdi. Sonrasında oruç tutmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10379 (8)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında Mekke'ye doğru yola çıktığı zaman Usfan'a varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Usfan'a vardığında gündüz vakti bir kase su isteyip herkesin göreceği şekilde orta yerde içti ve orucunu bozdu. Usfan'dan Mekke'ye ulaşana kadar da oruç tutmadı. Mekke'yi de Ramazan ayında fethetti. Allah Resulü (s.a.v.) bu şekilde yolculuğun bir kısmında oruç tuttu, bir kısmında da tutmamış oldu. Bunun için yolculukta dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10380 (9)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicretinin üzerinden sekiz buçuk yıl geçtikten sonra Ramazan ayında müslümanlardan onbin kişiyle Mekke'ye doğru yola çıktı. Yol boyunca oruç tuttuğu için müslümanlar da oruç tuttular. Usfan ile Kudeyd arasında bir yer olan Kedid'e ulaştığında orucunu bozdu. Onunla birlikte müslümanlar da oruçlarını bozdular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolun geri kalan kısmında oruç tutmadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4276) ve Müslim (1113) rivayet ettiler.

 

 

 

10381 (10)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında Medine'den Mekke'ye doğru yola çıktı. Usfan'a varana kadar günlerini oruçlu geçirdi. Usfan'a ulaşınca da bir kap içecek veya su istedi ve içerek orucunu bozdu. Bundan dolayı yolculukta dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz."

 

[Sahih]

 

 

 

10382 (11)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında Mekke'yi fethe çıktığı zaman Kudeyd'e varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kudeyd'e varınca ise bir bardak süt istedi ve içerek ashabıyla birlikte orucunu bozdu. Mekke'ye ulaşana kadar da yolun geriye kalan kısmında oruç tutmadılar."

 

[Sahih]

 

 

 

10383 (12)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında Mekke'ye doğru yola çıktı. Kudeyd'e varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kudeyd'e varınca ise orucunu bozdu. Mekke'ye girene kadar da geriye kalan günlerde oruç tutmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10384 (13)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında Mekke'ye doğru yola çıktı. Kudeyd'e varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kudeyd'e varınca ise orucunu bozdu ve Mekke'ye girene kadar da geriye kalan günlerde oruç tutmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10385 (14)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında Mekke'ye doğru yola çıktı. Kudeyd'a varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kudeyd'e varınca ise bir bardak süt ile orucunu bozdu ve beraberindeki müslümanların da oruçlarını bozmalarını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10386 (15)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında yola çıktı. Öğle sıcaklarında bir kuyunun yanından geçince yanındaki müslümanlar susuzluktan ve canları da çektiği için başlarını uzatıp suya bakmaya başladılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bardak su istedi ve herkes görene kadar kabı elinde tuttuktan sonra içerek orucunu bozdu. Onu gören diğer müslümanlar da oruçlarını bozdular."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4473) ve Buhari (4278) rivayet ettiler.

 

 

 

10387 (16)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Mekke'ye doğru yola çıktığında Kedid'e varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kedid'e ulaştıktan sonra da orucunu bozdu ve yolun geri kalan kısmında oruç tutmadı. Bu konuda da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en son uygulaması esas alınır."

 

[Sahih]

 

Ahmed der ki: Süfyan'a: "Bu konuda da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en son uygulaması esas alınır" sözü Zühri'ye mi yoksa İbn Abbas'a mı ait?" diye sorulunca: "Bilmiyorum, bana rivayet edilen budur" dedi.

 

Diğer tahric. el-Münteka'da (2175) geçtiği üzere Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

10388 (17)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Mekke'ye giderken Kudeyd'e varana dek günlerini oruçlu geçirdi. Kudeyd'e ulaştığında bir bardak süt isteyip orucunu bozdu ve beraberindeki müslümanların da oruçlarını bozmalarını söyledi."

 

[Sahih]